"De meeste diëten zijn succesvol als iemand het kan volhouden."

KETO

Het valt niet te ontkennen dat koolhydraatarme en vetrijke ketogene diëten steeds populairder worden onder degenen die wat koppige kilo’s proberen te kwijt te raken. Beide diëten bestaan ​​al vele jaren, maar wat is het verschil tussen een koolhydraatarm dieet en een keto-dieet?

Wat zal je het beste van dienst zijn bij je zoektocht naar het verbranden van vet? Zowel keto- als koolhydraatarme diëten bevatten veel vet en weinig koolhydraten, maar ze hebben toch bepaalde verschillen.

Wat is een keto-dieet?

Een keto-dieet is een dieet met een hoog vetgehalte, gemiddeld in eiwitten en arm aan koolhydraten. Een keto-dieet dwingt het lichaam om iets te produceren dat ketonen wordt genoemd, wat een brandstofbron is die wordt gebruikt als de glucoseopslag laag is. Ketonen komen uit vetweefsel (lichaamsvet) en ondergaan een “conversieproces” in de lever om een ​​keton te worden.

De meest voorkomende vorm van een keto-dieet is 70% vet, 25% eiwit en 5%  koolhydraten. Koolhydaten worden vaak over het hoofd gezien, maar het is gewoon de totale hoeveelheid koolhydraten zonder voedingsvezels, die je de netto koolhydraten noemt.

Dus hoe zou dit er in het echte leven uitzien?

Als iemand een dieet met 2000 calorieën zou eten, zouden de macronutriënten er zo uit zien:  156 g vet (65-70%), 125 g eiwit (25%) en 20-50 g netto koolhydraten (5-10%).

De voorkeursbrandstofbron van de hersenen en het zenuwstelsel is glucose, dat gemakkelijk in het lichaam wordt gevonden. Met het keto-dieet met zo’n lage hoeveelheid koolhydraten, zijn de opgeslagen koolhydraten vaak in een paar dagen uitgeput.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

De consensus lijkt te zijn dat het eiwit hoog is – overal van 1,4 g / kg tot 2,2 g / kg – terwijl vet matig is en de koolhydraten lager zijn dan het gemiddelde westerse dieet, maar hoger dan het keto-dieet.

Dit zou kunnen betekenen dat koolhydraten in een koolhydraatarm dieet tussen de 50g en 150g per dag kunnen zijn. Veel van wat bepaalt of een dieet weinig koolhydraten bevat, komt neer op het lichaamsgewicht van de persoon.

Een koolhydraatarm dieet gebruikt voornamelijk vetten als brandstof, maar tot op zekere hoogte zijn ook eiwitten en koolhydraten beschikbaar.